Nopea välikommentti

Aamulehti tälläsi 24.5.2011 ilmestyneeseen paperinumeroon pääkirjoitussivulle kohtaan ”Tätäkin tutkittiin” seuraavan pikku-uutisen:

Mies, ime kulttuuria

1 Erilaisiin kulttuuritapahtumiin osallistuminen pitää yllä terveyttä ja hyvinvointia. Tämä käy ilmi norjalaisesta tutkimuksesta, jossa oli mukana yli 50 000 aikuista.

2 Kulttuurin hyödyt näkyivät erityisesti miehillä, jotka ottivat säännöllisesti osaa erilaisiin kulttuuritapahtumiin.

3 He olivat tyytyväisempiä elämäänsä ja terveempiä kuin miehet, jotka eivät teattereissa, konserteissa ja taidenäyttelyissä juuri vierailleet.

4 Kyselytutkimus tehtiin Nord-Trøndelagin alueella ja se julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -verkkolehdessä.

Mielenkiintoinen tutkimustulos, jossa ei varmaan olisi ollut haittaa pienestä elaboroinnista. Jos kulttuurin kulutuksella (selittävä muuttuja x) on vahva korrelaatio terveyden kanssa (selitettävä muuttuja y), niin tarkoittaako se automaattisesti, että niiden välillä on kausaalisuhde? Vai voisiko oheinen tutkimustulos johtua esim. siitä, että kulttuuria aktiivisesti kuluttuvalla väestönosalla on lähtökohtaisesti paremmat edellytykset kuluttaa (kolmas muuttuja z) myös terveellisempään ruokaan, parempaan terveydenhuoltoon ja pitää muutenkin huolta terveydestään?

Kääntäen, kuluttaako paremmin toimeentuleva luokka (jolla on tutkitusti parempi terveys ja elinajanodote) enemmän kulttuuria kuin huonommin toimeentuleva?

Tietty en väitä etteikö kulttuurinkulutus parantaisi elämänlaatua ja sitä kautta vähentäisi stressiä, mutta kaikilla ei ole siihen samalla tavalla varaa.

Vaihtoehdoksi persaukisille suosittelen viheraltistusta, 15 minuuttia luonnon kanssa tekemisissä olemista päivässä nimittäin alentaa ratkaisevasti verenpainetta. Vaikka tällä on jotain tekemistä vihreän värin kanssa, ei ymmärtääkseni pelkkä vihreän tapetin tuijottaminen neljän seinän sisällä riitä, joten nörtit ja muut kotihiiret, hyytykää.

EDIT: näköjään Ylekin julkaisi uutisen samasta aiheesta, mutta muotoili asian hieman eri tavalla:

[…] Britannian lääketieteellisen yhdistyksen lehdessä julkaistavassa tutkimuksessa todetaan, että kulttuurin harrastaminen tekee ihmiset onnelliseksi riippumatta siitä, kuinka koulutettuja tai rikkaita he ovat. […]

Aikamoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s