Vastajytky

No nyt se sitten tuli, vastajytky!

Vastajytky my ass, hipsterit haluavat vain päästä mesoamaan jostain. Vastajytkyä halajavan maailmankatsomuksen mukaan koko Suomi meni sillä sekunnilla päin helvettiä, kun Jytky tuli. Se johtui tässä katsannossa siitä, että Suomen kansa on niin junttia, eikä se ymmärrä.

En ole nähnyt kovin montaa analyysiä siitä, jossa joku tästä jytkystä jauhava yrittäisi päästä sen taustalla vaikuttavaan syyhyn. Sellaista ei varmaan tarvitse etsiä, koska syynä on tämän tulkinnan mukaan suvaitsemattomuus ja ahdas maailmankatsomus. Sillä yli 20 vuotta jatkuneella uusliberaalilla politiikalla, jolla esim. talous-, sosiaali- ja työvoimapoliittisia rakenteita ollaan murrettu ja purettu (tunnetaan alan kirjallisuudessa myös hyvinvointivaltion rapauttamisena, mutta itse pidän nimitystä vähän harhaanjohtavana ja paatoksellisena) ei tietenkään ole mitään tekemistä asian kanssa.

Ja vaikka olisikin, kansa on silti junttia, eikä se ymmärrä.

Kuten eräs ystäväni ehti jo tiivistämään: jos eduskuntavaalit toivat politiikan takaisin politiikkaan, pressanvaalit vievät sitä hyvää vauhtia sieltä pois. Ymmärtääkseni hän tarkoitti sitä, että mitä pidemmälle tähän vastajytkyyn ja sen ympäristön lieveilmiöihin mennään, sitä pidemmälle liikutaan mahdollisuuksista päästä takaisin ihmisten käytännön arjessa olevaan politiikkaan. Suomi tuskin muuttuu sen ”suvaitsevaisemmaksi”, vaikka pressanlinnassa olisikin suvaitsevaisuuden maanpäällinen reinkarnaatio, jos samaan aikaan talouspolitiikalla vedetään matto jalkojen alta suurimmalta osalta ihmisistä. Tässä ei pressan karaktäärillä ole paljoa merkitystä, paitsi hipsterin mielenrauhalle.

Itselläni ei ole mitään sitä vastaan, että linnassa on positiivinen esikuva ihmisille suvaitsevaisuuskysymyksissä. Mutta silloin kun koko vaalien fokus pyörii tällaisen ilmiön ympärillä, tuntuu ettei kyse ole ollut taas mistään muusta kun sirkushuvista, joka pelaa entisestään konservatiivisen, uusliberaalin talouspolitiikan pussiin.

Toisin sanoen: kauan tästä jytkystä pitää vielä jauhaa?

Yksi kommentti artikkeliin ”Vastajytky

  1. Mainittakoon vielä, ettei hipstereiksi nimitetty ryhmä ole ainoa vastajytkystä jauhanut. Aivan samalla tavalla kaiken maailman opportunistipoliitikot demareista rkp:n ovat laulaneet tätä laulua ja yrittäneet kerätä irtopisteitä Soinin torsoksi jääneestä kannatuksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s