Hayek vs. Keynes

Vuorossa talvikauden kulttuuripläjäys. Kyseisissä filkoissa esitellään vellovaan talouskriisiin liittyvän keskustelun teoreettisia taustoja ratkaisuehdotuksineen kahden valtavirtaan merkittävästi vaikuttaneen taloustieteilijän, Friedrich A. Hayekin ja John Maynard Keynesin ”suilla” – vieläpä varsin hersyvällä tavalla. Edesmenneiden herrojen näkemykset ja tieteellis-taiteelliset perinnöt edustavat varsin erilaisia näkemyksiä taloudenpidosta.

Kyseiset esitykset ovat rajujen, mediasta ja politiikastakin tuttujen teoreettisten esioletusten  ja yksinkertaistusten värittämiä. Niiden arkijärkisesti varsin houkuttelevilta tuntuvia, mutta abstrakteja ajatuksia ei kuitenkaan kannata yrittää soveltaa liian hätiköidysti todellisuuteen. Helpot ja viekoittelevat ratkaisut vaikeisiin ihmiselämää koskeviin kysymyksiin alkavat helposti ohjata yleisesti ajattelua ja maailma alkaa taittumaan yhden prisman kautta. Tästä harvemmin seuraa kovin kestäviä johtopäätöksiä.

Mutta mitäpä minä tässä paimentelen. Pätkät ovat ehdottomasti katsomisen arvoisia ja antavat haastetta ajattelulle, joten ei muuta kun enjoy!

 

Videot ovat EconStories-porukan tekemiä. Veikkaukseni on, että suomennoksista taas vastaa Suomen Mises-Instituutti. Propsit joka tapauksessa tästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s