Hyvää maailman ylikulutuspäivää!

Ympäristöministeriö ja WWF julkistivat 21.8.2012 tiedotteen, joka kertoi että:

Maailman tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu 22. elokuuta loppuun. Keskiviikosta alkaen luonnonvarojen kulutus ylittää tuotannon ja elämme yli varojemme.

Tämä tarkoittaa sitä, että tänään, 22.8.2012, elämme maailman ylikulutuspäivää.

Maailman ylikulutuspäivänä (Earth Overshoot Day) ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemien kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja päästöjä. Tutkimuslaitos on arvioinut, että kulutuksemme ylittää vuosittain luonnon rajat jo yhdeksän kuukauden kuluttua.

Eli hyvää merkkipäivää maailma!

Nyt on syytä kiinnittää huomiota kahteen merkittävään seikkaan. Ensimmäisenä ihmettelen sitä, miten oikeistolaiset eivät tässä kohtaa itke vastuuttomasta kuluttamisesta ja yli varojen elämisestä. Normaalisti tämä ”vastuullisen taloudenpidon” perään itkevä porukka on kyllä kovin pontevasti heristelemässä syyttävää sormea niille, jotka eivät osaa mitoittaa kulutustaan siihen, mitä heillä on käytettävissä.

Selityksenä tälle on luultavasti se, ettei kyseinen porukka ymmärrä maailmasta mitään, ellei sitä lasketa rahalla ja velalla. Mitä toisaalta esimerkiksi eurokriisin hoitoa seurailee, niin vaikuttaa, että aivan yhtä vähän ”vastuullisella” oikeistolla on ymmärrystä raha- ja velkajärjestelmän perusteista, kuin talouden kytkennöistä luonnonvaroihin.

Jälkimmäisestä havainnosta seuraa:

WWF julkistaa maailman luonnonvarojen ja monimuotoisuuden tilaa käsittelevän Living Planet -raportin kahden vuoden välein.

”Vaikka olemme rikkaissa länsimaissa onnistuneet muun muassa lainsäädännön ja suojelualueiden avulla kääntämään useiden eliölajien kehitystä parempaan suuntaan, länsimaiden kulutus näkyy yhä voimakkaammin kehittyvien maiden ekosysteemeissä. Olemme tavallaan ulkoistaneet luonnon köyhtymisen.”

Jos luonnonvarojen ja taloudellisen kehityksen suhdetta tarkastelee, on havainto ulkoistamisesta täysin oikea. Rikkaiden länsimaiden on aivan turha röyhistellä rintaansa suhteessa matalammilla päästöillä, kun samalla paikallinen vauraus käytännössä tuotetaan jossain muualla.

Ns. kehittyneillä mailla on mahdollisuus downshiftailla ja puhua hurskaasti eettisestä kuluttamisesta, koska ympäristön kuormittaminen on näppärästi siirretty halpojen tuotantokustannusten ja suurempien voittojen perässä maihin, joilla ei ole muuta millä kilpailla, kuin luonnonvarat. Kapitalistinen työnjako on huolehtinut järjestelystä – ne jotka omistavat pääomat, voivat sanella ehdot joilla tuotetaan. Ja ennen kaikkea, joilla jaetaan.

Surullisinta tässä kehityksessä on se, että:

Ihmiskunnan aineellinen hyvinvointi perustuu viime kädessä luonnon tuottamiin ekosysteemipalveluihin.

Kapitalismi ja ympäristö on kaikkien kannalta katastrofaalinen yhdistelmä, jossa häntä heiluttaa koiraa vaikka kuinka omaisimme ”ympäristöarvoja”. Talousjärjestelmään pakotettujen ympäristönkäytön rajoitusten trade-offina on taantumaa ja kurjuutta, koska ne toimivat esteenä pääoman arvonlisäysprosessille ja tätä kautta loputtoman kasvun imperatiiville.

Kuten Max Weber on jo yli sata vuotta sitten teoksessaan Protestanttinen etiikka ja kapitalismin henki (WSOY 1990/1905, 134) huomauttanut:

Tämä talousjärjestys määrittää nykyään kaikkien eikä vain talouden ammateissa toimivien yksilöiden elämistyylin ja lisäksi vastustamattomalla pakolla. Ihminen syntyy koneistoon, ja meno jatkuu ehkä siihen saakka, kunnes viimeinenkin sentneri fossiilista polttoainetta on hehkunsa hehkunut.

[EDITTEJÄ]

Yksi kommentti artikkeliin ”Hyvää maailman ylikulutuspäivää!

  1. Päivitysilmoitus: Sähkö tulee seinästä ja raha automaatista | Rötösherranen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s