Autonominen opisto

Suomi on varsin institutionalisoitunut maa. Tämän tietää akateeminen, yhteiskunnallisia liikkeitä tutkinut sosiologi, siinä missä tavallinen kaduntallaaja. Näkökulmaero voi tietty erottaa näitä kahta jossain määrin, mutta periaate on selvä: oudot asiat kummastuttavat ja vieroksuttavat ja tämä näkyy kaikessa toiminnassa. Julkisilla paikoilla ei hilluta ilman lupaa, hommat hoidetaan siellä missä niiden paikka on ja muutenkin vältetään kaikkea tavallisuudesta poikkeavaa.

Törmäsin hiljattain proggikseen nimeltä Autonominen opisto, jonka parissa aihetta voi pureksia. Se järjestää yhteiskuntaan suuntautuvaa toimintaa ja oppimista epäperinteisen institutionaalisessa, vaikkakin varsin akateemisessa hengessä ja kokoaa samalla yhteiskuntakriittisiä voimia kapitalismin nykytilan analysointiin. Autonomisen opiston mukaan:

Korkeakoulut ja muut vakiintuneet julkiset tai yksityiset tutkimuksen ja koulutuksen instituutiot ovat viime vuosikymmeninä ajautuneet vakavaan kriisiin, jota vuodesta 2008 jatkunut finanssikriisi on ainoastaan pahentanut. Kriisin mukanaan tuomat leikkaukset kaikkien julkisten instituutioiden toiminnassa ovat tuoneet kuitenkin entistä selkeämmin esiin, että valtiot eivät “rakennesopeutusohjelmien” vuoksi enää kykene esimerkiksi tarjoamaan toimivia rakenteita kriittiselle ja uutta luovalle tutkimukselle tai koulutukselle. Siksi monin paikoin, esimerkiksi Madridissa ja Barcelonassa, monissa Italian kaupungeissa, Lontoossa ja New Yorkissa yhteiskunnalliset liikkeet ovat alkaneet rakentaa itse uusia jokapäiväisen elämän järjestämisen instituutioita, joista “vapaat yliopistot” tai “vaeltavat yliopistot” ovat yksi keskeinen esimerkki. Nämä itsenäiset tietopajat ovatkin kyenneet tuottamaan usein paljon kiinnostavampaa opetusta tai kiinnostavampia yhteiskuntatutkimuksia kuin rahoituksensa ja toimintakykynsä menettäneet valtion instituutiot.

Tarkoituksemme on nyt alkaa rakentaa tällaista itsenäisen tutkimuksen ja opiskelun instituutiota myös Helsinkiin. Pyrkimyksenä olisi siis luoda jatkuva rakenne seminaarien, kurssien ja työpajojen järjestämiselle. Tarkoitus ei ole järjestää vain “opintopiirejä” vaan kehittää yhteistä tutkimus- ja opintotoimintaa ja yhteistyöskentelyä, jonka tavoitteena on myös nykykapitalismille keskeisten valtasuhteiden ja yhteiskunnallisten konfliktien paikantaminen ja hahmottaminen.

Esimerkkejä vastaavista rakenteista löytyy esimerkiksi:

http://tentcityuniversity.org

http://uninomade.org

http://universidadnomada.net

http://www.uotc.org

Opisto siis kyseenalaistaa yliopiston ja tätä kautta valtionhallinnon rakenteet ympäristönä, jonka kautta yhteiskuntaa koskevaa kriittistä tutkimusta ja toimintaa voisi organisoida. Markkinalähtöinen ajattelu kun ei osaa hinnoitella itseensä kohdistuvaa kritiikkiä.

Rötösherranen kannattaa hanketta ja toivoo, että se myös noudattelisi oikeasti vertaisoppimisen ja -tekemisen periaatteita, ettei hyvä idea vesity julkilausumattomiin, akatemiasta zombieina mukana seuraaviin hierarkkioihin tai käytäntöihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s