Tapaus Himanen ja sosiaaliset eliitit

Tapaus Himanen lienee jo kaikille tuttu. Uusin käänne tässä on maailmankuulun sosiologi Manuel Castellsin Hesarille lähettämä Himasen puolustuspuhe.

Jäin pohtimaan Castellsin motiiveja puolustaa Himasta noin vuolailla ylisanoilla. Ja hieman ehkä kävi myös mielessä, miksi Castells tuo omia ansioitaan niin kernaasti esille – ikään kuin vain pönkittääkseen arvoasemallaan sitä arviointikykyä, jolla hän Himasen ansioita tulkitsee.

Ehkä tässä näkyy tietynlainen verkostoituneen yhteiskunnallisen eliitin välinen solidaarisuus, jossa tietyn pisteen jälkeen saavutettu suosio sumentaa arvostelukyvyn tieteellistä argumentointia kohtaan ja tekee ihmisistä omaa toimintaansa kyseenalaistamattomia älyllisiä laiskureita. Pääsy erityisasemaan yhteiskunnassa ja siihen mieltyminen tuottaa pakon perustella myös muiden vastaavissa asemissa olevien tilannetta, jotta kuvaa oikeutuksesta omaan asemaan voidaan pitää yllä.

Päätyminen näihin verkostoihin tuntuu tuottavan sellaista ajattelua luovan kierteen, jossa reaalimaailman kysymyksiä esimerkiksi resursseista, niiden tuottamisesta ja jaosta ei tarvitse ottaa huomioon. Tämä elitistinen yhteiskuntafilosofia rakentuu niin abstrakteille määreille, että ne ovat kyllä valideja teoreettisia rakennelmia – tai jopa ongelmia – huippuyliopisto- ja vastaavien yhteiskunnallisten instituutioiden sisällä, mutta joilla on kovin vähän käyttöä reaalitodellisuudessa, jossa ihmisten täytyy elää arkea, jossa pelkillä universaaleilla ihanteilla ei täytetä vatsaa, makseta asuntolainaa tai kasvateta lapsia.

Tässä mielessä Himasen ja Castellsin ajattelu lähenee kaikkine yleisine etiikkapuheineen liberaalia angloamerikkalaista oikeudenmukaisuusfilosofiaa. Paitsi että se on asetelmiltaan huomattavasti lapsellisempaa ja kehittymättömämpää kuin lajin raskaan sarjan klassikoiden tekstit, jotka nekin kärsivät valtavasti juurikin sovellettavuuden puutteesta, edustavat ne myös ikävällä tavalla sitä arkiymmärrystä, joka eliitillä tuntuu yhteiskunnallista ongelmista olevan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Tapaus Himanen ja sosiaaliset eliitit

  1. Päivitysilmoitus: Mitä yhteistä on Pekka Himasella ja Hevosenlihalla? | Tweakling

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s