Poliittinen talous

Rötösherranen törmäsi seikkaillessaan internetin ihmeellisessä maailmassa Poliittinen talouden tutkimuksen seuraan. Kyseinen seura on perustettu Suomeen yksinkertaisesta syystä: sen tehtävänä on edistää ajattelua, jossa politiikka ymmärretään olennaiseksi osaksi taloutta, eikä siitä irralliseksi todellisuuden osa-alueeksi.

Näiden kahden eroattaminen toisistaan on osa pidempää historiallista prosessia.

1800-luvun loppupuolella syntyneiden taloustieteen opinkappaleiden keskeinen innovaatio oli irrottaa talous erilleen politiikasta, omaksi alueekseen, ja palauttaa taloudellinen toiminta ja arvontuotanto yksilöllisiin haluihin ja hyödyn tavoitteluun. Tämä on merkittävä eronteko modernin talousteorian ja myös uusliberaalin politiikan synnyssä.

Käytännössä tämä tarkoitti monella tavalla talouden epäpolitisoimista, jonka seurauksena lisäksi on syntynyt voimakkaana elävä arkiajatus, jonka mukaan politiikan tuominen talouden omalakiseen toimintaan haittaa sen muuten tehokasta toimintaa.

Kärkeviä ja pitkälle vietyjä poliittisen talouden analyysejä ja näkemyksiä politiikattoman talousajattelun sudenkuopista jäämme odottamaan innolla tuoreelta seuralta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s