Yhteiskunnallinen yrittäjyys ja suomalainen korporatismi

Helsingin Sanomat julkaisi 9.8.2014 jutun Yritys ei tähtää aina vain voittoon – yhteiskunnallisia yrityksiä syntyy lisää, jossa käsiteltiin yhteiskunnallista yrittäjyyttä Suomessa. Kyseinen juttu käsittelee suomalaisille toistaiseksi vierasta ajatusta sen kaltaisesta yrittäjyydestä, jonka yhteiskunnallinen tehtävä ei ole vain tuottaa voittoa omistajilleen. Tämä ajatus on arvatenkin kohdannut sekä moralistista että käytännöllistä vastustusta.

Kuten olen tuonut aiemmin esille, yhteiskunnallinen yritys on itsenäisesti toimiva markkina- ja liiketoimintalähtöinen yritys, joka tuottaa tavaroita ja/tai palveluja, tekemättä kuitenkaan omistajilleen jaettavia voittoja. Yhteiskunnallisella yrityksellä on siis sama toimintaperiaate kun millä muullakin tahansa yrityksellä, mutta sen päämäärät asetetaan sosiaalisin tai yhteiskunnallisin, ei liiketaloudellisin perustein.

Mahdolliset voitot ohjataan kokonaisuudessaan takaisin joko yritykseen tai sen asettamiin päämääriin, ei omistajille tai työntekijöille. Kun voittoja ei tarvitse jakaa, tämä voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi halvempia tuotteita ja palveluja kuluttajille, tai jonkun yhteiskunnallisen epäkohdan suoristamista yrityksen toimesta. Yhteiskunnallisen yrityksen toiminta perustuu palkkatyösuhteisiin ja se rahoitetaan yrityksen harrastaman liiketoiminnan avulla, sekä mahdollisilla julkisilla subventioilla.

Yhteiskunnallinen yritys on kuitenkin vähemmän tunnettu konsepti Suomessa. Elinkeinojohtaja Ulla-Maija Laiho Työ- ja elinkeinoministeriöstä antaa haastattelussa tälle selitykseksi sen, että suomalainen, korporatistinen ajattelumalli on jäänne, joka ei anna tilaa uusille ideoille. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ajatukseen liittyy monia täällä kummaksuttuja piirteitä, ja tämä kummaksuminen johtuu taas ajatusmallista, jossa omistajat pelkäävät voittojensa puolesta, siinä missä työntekijät yrittäjiksi pakottamista.

Erityisesti outous liittyy sellaiseen yritystoiminnan konseptiin, jolle ei löydy kulttuurillista eikä lainsäädännöllistä kaikupohjaa kokemuksista eikä vallitsevasta arkiajattelusta. Jos yritys määrittyy voittoja tuottavaksi liiketoimintayksiköksi jonka ainoa tehtävä on toimia tämän päämäärän mukaan vallitsevissa yhteiskunnallisissa puitteissa, on helppo ymmärtää ajatuksen vieraus.

Vastinparina tälle yrityskonseptille työntekijyys taas rinnastuu kansalaisuuteen ja määrittyy joko yrittäjyytenä tai palkkatyöläisyytenä, jossa taas käydään töissä suorittamassa sopimukseen kirjattu määrä työtä ja saadaan siitä palkka.

Kun vuonna 2010 julkaistiin TEM:n toimesta Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset yritykset- uuden talouden edelläkävijöitä? -raportti, julkaisivat Suomen Yrittäjät heti vastineita, joissa puolustettiin ’normaalia’ yritystoimintaa sekä moraalisesti että ’yleisesti hyväksyttyjen pelisääntöjen’ näkökulmasta. Molemmat vastaukset viestivät konservatiivisuudesta ja vastustuksesta, jossa ilmeisesti on hyvin onnistuttukin. ’Tavallinen’ yrittäjä ei halua tai kestä kilpailua, jossa osapuolena on yhteiskunnallisen vastuunsa tosissaan ottava yrittäjä.

Yhteiskunnallista yrittäjyyttä toivoisi promottavan yhä enemmän jo vaikkapa pelkästään siksi, että markkinatalouden vankimmat kannattajat yleensä peräänkuuluttävät yhteiskunnallista muutosta vaihtoehtojen luomiseksi. Suhteessa tähän voi vain hämmästellä Suomen Yrittäjien vastahankaa.

Toisaalta, näihin keskusteluihin liittyy usein niin paljon intressilähtöistä kaksinaismoralismia, ettei ihmettelylle ole todellista aihetta – yhteiskunnallinen yrittäjyys on painettava poliittisesti läpi kamppaillen eikä järkipuheeseen vedoten, vaikkei siitäkään tietenkään haittaa ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s