Maailmantalouden Minotauros

minotauros-kansiAteenan ja Texasin yliopistojen taloustieteen professori Yanis Varoufakis esittää Maailmantalouden Minotauros -kirjassaan tulkintansa kansainvälisestä finanssikriisistä ja sen syistä. Kirja selittää, kuinka maailma on yhteiskunnallis-taloudellisten ja historiallisten tapahtumien kautta muovautunut nykyisenkaltaiseksi.

Minotauros on Varoufakisin kirjassa metafora Yhdysvaltojen rahoitussektorille, joka 1970-luvulta lähtien piti maailmantalouden liikkeessä. Varoufakis murskaa vallitsevan käsityksen, että nykyinen talouskurimus olisi pelkästään arvopaperimarkkinoiden, pankkisääntelyn puutteiden tai ahneuden syytä. Kriisi johtuu hänen mukaansa siitä, että Wall Streetin pyörittämä maailman ylijäämätuotannon ja pääomien kierrätysjärjestelmä on joutunut epäkuntoon. Järjestelmä vaikuttaa yhä valtioiden ja keskuspankkien talouspolitiikkaan, eikä kriisiä saada siksi taltutettua.

Varoufakis esittää myös ennenkuulumattoman ja provosoivan näkökulman EU:n syntyyn USA:n taloudellisia etuja ajavana projektina. Analyysiensa pohjalta Varoufakis esittää toimia, joilla maailmantaloutta voidaan estää ajautumasta entistä hallitsemattomampaan tilaan.

Teos on suomennettu Tampereen yliopiston taloustieteen, sosiologian, politiikan tutkimuksen ja käännöstieteen yhteisessä, poikkitieteisessä opetushankkeessa. Työtä on johtanut taloustieteen professori Hannu Laurila, joka väitöskirjatutkija Olli Herrasen kanssa on ideoinut opetuksen.

Maailmantalouden Minotauros julkistetaan kansainvälisen Power, Culture and Economy -konferenssin yhteydessä Tampereella maanantaina 25.8. Tilaisuus järjestetään klo 15.20 – 17.00 Tampereen yliopiston päärakennuksen luentosalissa A2A. Professori Varoufakis osallistuu julkistamistilaisuuden paneelikeskusteluun jossa dosentti Teppo Eskelinen kommentoi kirjaa. Paneelin jälkeen on mahdollisuus vapaamuotoisempaan ajatustenvaihtoon.

Vastaavan opetusyhteistyön ensimmäinen suomennos, John Quigginin Zombitalous, ilmestyi alkuvuonna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s