Päivystävä dosentti on yksityisen pankin ekonomisti tai oikeistolaisen ajatushautomon äänenkannattaja

Helsingin Sanomat ruoskii itseään tulemalla ulos itsekriittisellä artikkelilla Päivystävä dosentti on supliikki mies. Marko Junkkari tuo artikkelissa esille, että vuosina 2008-2014 finassikriisistä seurannutta taloustilannetta kommentoitiin Hesarissa ja YLEllä 1 058 kertaa, joista äänessa nainen oli 36 tapauksessa.

Junkkarin mukaan:

Eni­ten ää­nes­sä Yles­sä ja HS:s­sä oli Aal­to-yli­opis­ton ta­lous­tie­teen pro­fes­so­ri Sixten Korkman, 109 ker­taa. Pal­jon ovat ää­neen pääs­seet myös Nor­dean en­ti­nen pää­eko­no­mis­ti Roger Wessman (88 ker­taa) ja pää­ana­lyy­tik­ko Jan von Gerich (69 ker­taa) se­kä OP:n pää­eko­no­mis­ti Reijo Heiskanen (66 ker­taa). Eni­ten kom­men­toi­nei­den lis­tal­la en­sim­mäi­nen nai­nen Tii­na He­le­nius oli si­jal­la 22.

Tästä johtopäätöksenä Junkkari päätyy ruoskimaan itseään ja tilittää, että asia ei ole seliteltävissä millään, vaan kyse on puhtaasti toimittajien laiskuudesta ja mukavuudenhalusta. Selityslistaan voisi varmaan lisätä pointit sukupuolihierarkioista.

Tämän havaitseminen on hyvää kehitystä, mutta minua häiritsee tässä vielä suurempi epäkohta.

Sixten Korkman on entinen Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen (ETLA) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) toimitusjohtaja (2005–2012). Nyt hän toimii Professor of Practice -tehtävässä Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella, joka tarkoittaa, että hän ei ole itse asiassa oikeasti professori, vaikka hänet professoriksi aina tituuleerataan.

Roger Wessman on, kuten uutisessa raportoidaan, Nordean, mutta myös Evlin entinen pääekonomisti. Lisäksi hän kertoo toimineensa niissä osakeanalyysin johtajana, korkoanalyytikkona ja osakestrategina. Nykyään hän on itsenäinen konsultti ja MarketNoze Oy:n osakas ja tutkimusjohtaja. Hän siis tekee elantonsa sijoitusalalla.

Jan von Gerich on Nordean pääanalyytikko.

Reijo Heiskanen on OP:n pääekonomisti.

Ja sokerina pohjalla sitaatissa mainittu ainoa nainen Tiina Helenius, joka on Handelsbankenin Suomen toimintojen pääekonomisti ja ajatuspaja Liberan kommentaattori.

Itse haluaisin lisätä listaan myös Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun, joka oli viimeeksi Ajankohtaisessa kakkosessa debatoimassa 4.11.2014, jossa hänet haastoi tutkija ja Raha ja talous -blogin toinen ylläpitäjä Lauri Holappa.

Akia jäi ilmeisesti harmittamaan kun hän ei päässyt saarnaamaan normaalia liturgiaansa ilman kritiikkiä, joten hän päätti kirjoittaa sen – kertaushan on opintojen äiti – vielä puhtaaksi, minnepä muualle kuin Helsingin Sanomiin 7.11.2014!

Sukupuolikysymys on aina erittäin tärkeä. Tohdin silti hieman tivata: Koska valtamedia päättää alkaa kysymään talousasioita mielipiteitä jostain muualtakin kuin yksityisestä pankeista, sijoituslaitoksista tai oikeistolaisista ajatuspajoista, joiden etua he samalla ajavat, kun he raportoivat kaikki näiden tahojen viestit talouden uhkista ja mahdollisuuksista täysin kritiikittömästi?

Yksi kommentti artikkeliin ”Päivystävä dosentti on yksityisen pankin ekonomisti tai oikeistolaisen ajatushautomon äänenkannattaja

  1. Thorn Thyrn

    Perinteisesti näissä asioissa o tapana kysyä talousasioissa mielipiteiltä niiltä, joilla on tai jotka edustavat porukkaa, jolla on isoin taloudellin intressi asian suhteen. Ainoa tapa miten tämä voisi tapahtua käytännössä toisin, olisi, jos toisia talousnäkemyksiä esittävät pystyisivät legitimoimaan ja julkisesti positioimaan itsensä jonkin merkittävän taloudellisen intressin äänitorveksi.

    Niin kauan kuin se ei tapahdu, kyse on vain ja pelkästään akateemista saivartelua ja suunnitelmien tekemistä ”muun yhteiskunnan pään menoksi”. Ja sellaista ei kukaan oikeastaan halua mediassa kompata, oli puoluekirja mikä tahansa.

    Esimerkiksi Raha ja talous -porukan (Holappa ja se toinen, jonka nimeä en muista) ihan viihdyttävä naputus tuntuu niin kovin ohuelta kun heidän läpästään ei missään vaiheessa ole käynyt ilmi, että kenen rahoja he tarkoittavat kun he puhuvat rahasta. Oma veikkaukseni on, että pääosin muiden. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s