Palkkamalttia ja kilpailukykyä

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan sunnuntain tuplapalkka on aikansa elänyt instituutio. Kyseinen ulostulo uutisoitiin MTV3:n verkkouutisessa, jossa tuotiin myös esille, että Häkämies on puhunut yleisen palkkamaltin puolesta enemmänkin:

Häkämies on aiemmin vaatinut palkkamalttia Suomeen. Viime marraskuussa hän sanoi, että yleiset palkankorotukset täytyy pitää nollan tuntumassa ensi vuosikymmenen puolelle saakka, jotta Suomen kilpailukyky kohenisi.

Silloin kun Häkämies itse vaihtoi elinkeinoministerin tehtävästä EK:n johtoon, uutisoi Uusi Suomi että hänen ministerin 11 500 euron palkkaansa tuli sievoinen 15 100 euron lisä. Toimitusjohtajan kokonaisansioksi muodostuu näin ollen 26 600 euroa.

Voimme siis Häkämiehen lausuntojen ja hänen oman palkkansa suhteesta päätellä, että matala- ja keskipalkkaisten liksoja pitää painaa kilpailukyvyn nimissä kansallisella sopimuksella alas samalla, kun elinkeinoelämän eliitille vastaava kilpailukykypomppu syntyy ilmeisesti nostamalla palkkoja ilman, että kukaan ulkopuolinen saa niihin puuttua.

Kuulostaako uskottavalta?

Vaihtoehtoisesti voimme päätellä, että Häkämiehen ja vastaavien johtajien panos Suomen kilpailukyvylle on oltava itse asiassa todella heikko, koska mikään kansallista kilpailukykyä arvioiva mittari ei tunnu reagoivan siihen, mitä tulojakauman yläpäässä tapahtuu.

Todellisuudessa elinkeinoelämän johdossa työskentelevien ansioilla ei taida olla mitään tekemistä minkään todellisen työpanoksen kanssa, vaan liksoja jaetaan kavereille sen mukaan, että em. tuloluokan keskimääräinen tulotaso pysyy tasaisena.

Kyseinen tuloeliitti ampuisikin itseään jalkaan jos se joskus sattuisi tinkimään omista liksoistaan. Jos yhdelle johtajalle maksettaisiin samoista hommista vaikka puolet pienempää palkkaa kuin toisille, joku saattaisi kiinnittää huomiota siihen kuinka vähän tällä tähtitieteellisellä summalla on todellisuudessa tekemistä minkään kanssa.

Ei siis kannata ihmetellä, jos Sipilän palkkatalkoisiin ei riitä vapaaehtoisia jonoksi asti.

2 kommenttia artikkeliin ”Palkkamalttia ja kilpailukykyä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s