Yksiulotteisen (talous)keskustelun ongelma

Kuten aikaisemmassa blogauksessa mainitsin, on sateisella kesälomalla aikaa kirjoitella. Näin ollen otin vaihteeksi kantaa talouskeskusteluun ja julkaisin blogauksen Yksiulotteisen talouskeskustelun ongelma Poliittisen talouden tutkimuksen seuran blogissa.

Blogauksessa käsittelemässäni tapauksessa korostuu se puoli taloudesta käytävästä keskustelusta, jossa samalla kun kirjoittajat puolustavat kantaansa, tulevat he tehneeksi todellisuuden luonteelle huonolla tavalla väkivaltaa. Tällainen tapa kirjoittaa vetoaa varmasti valmiiksi samanmielisiin, mutta tarjoaa samalla liian monia, todellisuuden luonnetta yksinkertaistavia ongelmia.

Ikävää nykyisessä julkisessa keskustelussa onkin jatkuva paine tiivistää ja yksinkertaistaa asioita, jotka ovat heikosti tiivistettävissä ja yksinkertaistettavissa. Vaikka näissä pyrkimyksissä on perustellusti puolensa, ei kannanottojen pitäisi edesauttaa ei-toivottavaa kehitystä eikä vulgarisoida todellisuutta koskevaa tietoa.

Popularisointi on tärkeä osa toimittajan ja tutkijan työtä, mutta se pitäisi pyrkiä tekemään tavalla, joka ei lukijan mukavuudenhalun uhallakaan tee enemmän hallaa kuin hyötyä.

Usein myös näkee keskustelua jossa huomaa vanhan ”aidasta ja seipäästä” -sanonnan olevan erittäin osuva. Ehkä nykyistä keskustelukulttuuria vaivaakin edellä mainitusta lyhytjänteisyydestä johtuen myös se, ettemme yritä riittävästi ymmärtää toisaalta vastapuolen näkemystä ja toisaalta yritämme puolustaa omaamme vaikka väkisin.

Taloudesta käytävässä keskustelussa on kyse myös ammattiylpeydestä ja saavutetuista eduista. Ihmiset ovat mustasukkaisia osaamisestaan ja puolustavat mielellään tieteellisinä näyttäytyvin perustein tilannetta, joka palvelee heitä. Tämä tekee keskustelusta auttamatta poliittista.

Toivottavasti keskustelu kehittyy suuntaan, joka tunnustaa todellisuuden monimuotoisuuden sen sijaan, että kovimpaan ja yksinkertaisimmilla argumenteilla huutava määrittelee totuuden. Kuten olen aiemmin tuonut esille, näin on valitettavasti tilanne tällä hetkellä politiikassa. Tämä jo itsessään todistaa myös siitä mitä yritän blogauksessani sanoa: Yhteiskuntaa koskeva informaatio on kovin epätäydellistä ja muokkaa merkittävällä tavalla yksittäisten ihmisten käsityksiä heidän valinnanmahdollisuuksistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s