Yhteiskunta ylittää arkiymmärryksen

Yhteiskunta ylittää arkiymmärryksen, väitämme Tere Vadénin kanssa.

Kirjoiteltiin Teren kanssa toisaalta hieman omavaraiselämiseen, toisaalta arkiymmärrykseen liittyvistä teemoista juuri ilmestyneeseen Kulttuurintutkimus-lehteen. Aikalainen julkaisi jutun pohjalta raapustetun kolumnin, jossa yritän tiivistää joitain pääpointteja, joskin vielä aika vajavaisesti.

Yhden Helsingin Sanomien keskusteluaineiston pohjalta voidaan päätellä, että ihmisten mielikuvat koskien sitä, mikä on (poliittisesti) mahdollista määräytyy hyvin välittömien (aisti)kokemusten perusteella. Etupäässä raha eri muodoissaan tarjoaa välineen ylittää tämä välitön havaintokyky, mutta pääsääntöisesti isojenkin asioiden arvioinnissa ollaan kiinni arjen kokemuksissa.

Itse ajattelen jotenkin niin, että usein tutkijat katsovat politiikassa ja muussakin maailman muuttamisessa olevan kyse valistusprojektista: kun saamme parempaa tietoa maailmasta, niin ihmiset sitten mukautuvat siihen ja alkavat tekemään niin yksityisessä elämässä kuin politiikassa parempia päätöksiä. Mielestäni tämä meidän juttu (kuten myös oma intuitioni asiasta) antaa vähemmän rohkaisevia tuloksia asiasta.

Ihmiset tuntuisivat olevan kovasti kiinni totutussa ja sellaisissa ajatusmalleissa, jotka nimenomaan tekevät heille järkeä arkielämän käytäntöjen näkökulmasta. Niiden ylittäminen on vaikeaa ja herättää myös voimakkaita moraalisia tuntemuksia. Sitten kun vielä kaikista mahdollisista asioista nimenomaan – mutta varsin ymmärrettävästi – raha vaikuttaisi olevan se ankkuri, jolla mikään välittömän kokemuksen ylittävä voidaan yhdistää johonkin abstraktiin mahdolliseen maailmaan, avaa tämä entisestään ongelmia. Asioita ei nähdä ihmisten välisinä suhteina, vaan taloudellisina suhteina, jotka määrittelevät sen mikä on mahdollista.

Kyseessä on monessa mielessä hyvin aloitteenomainen tutkimus, jota mielellään jatkaisi vähän pidemmälle ja vankemmilla aineistoilla, mutta ongelma on ollut aineistojen löytäminen. Otamme Teren kanssa kaikki ideat ja vinkit kiitollisina vastaan siitä, kuinka tästä eteenpäin.

Täältä löydät artikkelin englanninkielisen abstraktin.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Yhteiskunta ylittää arkiymmärryksen

  1. Päivitysilmoitus: Aivomme ovat sidotut | Emilia Kukkala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s